141 години от обесването на Васил Левски

18.02.2014..."От лице му мрачно всички се бояха,

селяните прости светец го зовяха,

и сбрани, сдушèни във тайни места,

слушаха със трепет, с зяпнали уста

неговото слово сладко и опасно. И тям на душата ставаше по-ясно.

 ...............................

И семето чудно падаше в сърцата

и бързо растеше за жътва богата."

 

   Чрез тези стихове от едноименната ода и чрез спомена за Левски се надяваме да се събуди националният идеал в навечерието на 141-годишнината от гибелта на революционера. Неслучайно в невероятния роман "ВЪЗВИШЕНИЕ" на Милен Русков Асенчо казва, че "измислили са го тоз Левский. Ей на, вървиш, гледаш: никъде няма и помен от него. Ще си речеш: тоз не може да е българин. Няма го в таз страна, в милое отечество. Тъй е, щот’ ся е скрил. И е прав чилякът. Ако ся не крие, мамичката ще му разгонят, я турците, я българите." Вече не вярваме, че подобна действена добродетел, която не очаква нищо в замяна, подобен морал може да съществува, когато оглеждайки се, не виждаме никаква нравственост и саможертва в името на доброто на България. Левски, който е в центъра на националния пантеон, не е съвършеният героичен модел, а примерът, спрямо който трябва да изграждаме ценностната си система. Васил Иванов Кунчев - Левски е спомен-мечта за едно велико време, който винаги ще ни трябва, особено в моменти на криза. Моменти като днешния.

 

   

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Александър Стамболийски се намира пред Националната опера, тъй като тази сграда е била замислена като централа на Българския земеделски народен съюз?