Владимир Димитров - Майстора

 

Владимир Димитров – Майстора е един от най-големите български художници. Често е наричан „най-българският художник”, тъй като от творбите му струи особена любов и преклонение към всичко родно. Прочутият творец е роден на 1 февруари 1882 година в село Фролош, Кюстендилско в семейството на бежанци от Македония. Завършва начално училище и прогимназия в Кюстендил. Талантът му не остава скрит и бива забелязан от някои от най-видните кюстендилци. Те започват да събират дарения, благодарение на които даровитият младеж се записва в Художественото индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на Иван Мърквичка. Още в студентските си години получава прозвището Майстора, заради завършеността на своите картини и заради ненадминатия си стил. В началото се увлича по рисуването на портрети и пейзажи, но това се променя по време на войните за национално обединение – двете Балкански и Първата световна. По време на тези колосални военни сблъсъци Владимир Димитров е на фронта в ролята на военен художник в състава на VII Рилска дивизия и създава едни от най-впечатляващите творби, отразяващи военната действителност. След това Майстора се утвърждава като един от най-самобитните български художници и като един от най-обичаните творци в държавата. В периода от 1924 до 1951 година живее и твори в село Шишковци, Кюстендилско, като именно от този период са някои от най-прочутите му картини. Член е на дружество „Родно изкуство”, чиято цел е да вникне в бита и душевността на обикновените българи. Самият Владимир Димитров, макар да е всепризнат творец, живее скромно и остава в спомените на своите съселяни като мил и добронамерен аскет. Големият творец си отива от този свят на 24 септември 1960 година.

 

Паметна плоча със следния надпис: „В този дом живя и твори големият български художник Владимир Димитров – Майстора от 1954 до 1960 г.” се намира на входа на жилищна сграда на бул. „Янко Сакъзов“ №32 в София. Това е мястото, където Майстора прекарва последните години от живота си. Плочата, която има и барелеф на големия творец, е изработена и поставена със средства на Столична община през 2007 година.

 

Информация

Година на построяване

2007

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.69631, 23.33993

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.