Истината за перото

Бронзовата пластика „Истината за перото“ се намира пред сградата на Българска Телеграфна Агенция, на бул. „Цариградско шосе“. Символът на независимата българска журналистика е открит на 25 юли 2006 година, като част от мероприятията, посветени на 45-годишнината на застрахователно дружество „Булстрад“, което осигурява финансирането и за да отбележи сключването на първата по рода си медийна застраховка, защитаваща свободата на словото и практикуването на журналистическата професия в интерес на истината и обществото, сключена между дружеството и БТА. Не е лесно да се претвори свободата на словото в изразителен материален символ, но авторът на творбата - именитият скулптор Ставри Калинов, се е справил забележително. Пластиката представлява три събиращи се във върха пера, но дръжките на перата се сливат и прерастват в едно общо тяло: ствол на дърво и едновременно с това свитък изписани листове. Дървото спуска корените си в кубичен каменен постамент – красива метафора на словото, което винаги трябва да се корени в здрава основа – в истината. Стволът на дървото е украсен с буквите на българската азбука, а отстрани той се разлиства като три изписани листа хартия. Скулптурата е висока 280 см. и тежи над 200 килограма.


„Истината за перото“ наистина е паметник, макар и различен. Той е паметник за бъдещето, не на миналото. Той е там, за да напомня на хората, не какви са били в някакъв определен момент, а какви винаги трябва да се стремят да бъдат. Истинността на словото е идеал, който далеч не може да се каже, че е постигнат повсеместно и този паметен знак ни подсеща, каква трябва да бъде целта на всеки, който е приел словото за свое призвание. Често перото се сравнява с меча и наистина, то е инструмент или оръжие с голяма мощ, способно да променя съдбите на отделни хора и на цели народи. И макар истината често да не е еднозначна, който е поел перото в ръце, трябва винаги да следва своя дълг към правдата, осланяйки се само на собствената си съвест и морал.

Информация

Година на построяване

2006

Автор на паметника

Ставри Калинов

Местоположение

GPS Координати

42.68559, 23.34523

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

арх. Силва Събкова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметната плоча в село Долни Пасарел, посветена на Димитър Списаревски, се намира близо до мястото, на което са намерени останките от самолета му?