Хосе Марти

Хосе Хулиан Марти и Перес /1853 - 1895 г./ е кубински революционер, национален герой, поет, белетрист, журналист, идеолог и лидер на кубинското национално-освободително движение срещу испанските колонизатори. Роден е в гр. Хавана в семейството на бедни испански емигранти, където получава първоначалното си образование. Още 15-годишен публикува първите си поеми, а на 16 г. основава народно-патриотичния вестник „Свободна Родина”. По време на Десетгодишната война в Куба /1868 – 1878 г./ открито симпатизира на въстаниците, поради което е депортиран в Испания. Постъпва в Мадридския университет, където изучава право, литература и философия. Тук публикува и първата си публицистична брошура – „Политическият затвор в Куба”, в която описва тежкото положение на хората в каторжните затвори. През 1874г. получава магистърска степен по хуманитарни науки. Прекарва следващите следващите 4 години във Франция, Мексико и Гватемала. През 1879г. се завръща за кратко в Куба, но поради участието му в подготовката на ново въстание срещу испанската власт отново е депортиран в Испания. В периода 1880-1895 г. пребивава в САЩ като кореспондент на различни латиноамерикански вестници, пише статии и книги, занимава се с преподавателска и просветителска дейност сред кубинските емигранти и продължава да подготвя въстанието. През 1895г. се завръща в Куба, за да вземе участие в национално-освободителното въстание и загива в битка с испанските войски на 19.05.1895 г. в провинция Ориенте.

 

Хосе Марти е един от основоположниците на латиноамериканския модернизъм и със своите стихосбирки / „Исмаелильо”, „Цветя на заточението”, „Прости песни”/, публицистика, пиеси, разкази и разбира се обществено-политическа дейност, става най-крупната фигура в испано-езичната култура от втората половина на XIXв.

 

В центъра на град София, в градинката на площад „Хосе Марти” до парк-хотел „Москва” е издигнат бюст – паметник в чест на именития кубински поет и революционер.

Информация

Година на построяване

2003

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.6728, 23.34883

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По случай 99-тата годишнина от обявяването на Независимостта на Царство България е открит паметник на Независимостта, който се намира на площад „Александър I”?