Джузепе Гарибалди

Паметникът на Джузепе Гарибалди се намира на едноименния площад в центъра на София и е открит официално на 13 юни 2010 г. Монументът представя революционера със сабя в ръка, яхнал, изправен на задните си крака, кон. Тази бронзова композиция е поставена върху каменен пиедестал. Красивият паметник е дар за София от италианското посолство в България и е изработен от българския скулптор Георги Чапкънов. 


Джузепе Гарибалди е политически деец на Италия, взел дейно участие в нейното обединение и в италианската революция. Освен това като патриот и революционер той многократно е изразявал своята съпричастност с българските националноосвободителни борби преди Освобождението и се е проявил като защитник на българската кауза в Родината си. Гарибалди е роден на 4 юли 1807 г. в Ница. През 1833 г. се присъединява към тайното общество "Млада Италия" на Джузепе Мацини. Същата година участва в подготовката на въстанието в Пиемонт, но след неговия провал бяга и е осъден задочно на смърт. От 1836 до 1847 взема активно участие в национално-освободителните войни в Латинска Америка. Гарибалди е един от водачите на революционно-демократичното крило в националноосвободителното движение, борещо се за обединение на Италия. През 1860 г. оглавява похода на "Хилядата", освободил юга на Италия и осигурява победата на Италианската революция от 1859-1860 г. През 1862 и 1867 г. с въоръжена сила се опитва да освободи Рим от властта на Папата. По време на Френско-пруската война от 1870-1871 г. се сражава като доброволец на страната на Франция. Умира през 1882 г. в Капрера, Италия. 

Информация

Година на построяване

2010

Автор на паметника

Георги Чапкънов

Местоположение

GPS Координати

42.693843, 23.322606

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Яна Георгиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметната плоча в село Долни Пасарел, посветена на Димитър Списаревски, се намира близо до мястото, на което са намерени останките от самолета му?