Гео Милев

Георги Касабов Милев е роден на 15 януари 1895 година в Раднево. Докато е още дете, семейството се мести в Стара Загора и там през 1911 година бъдещият поет завършва гимназия. Точно в гимназията младежът е силно увлечен от литературата, като се изявява в най-различни роли – поет, преводач, хуморист, илюстратор. За кратко следва романска филология в Софийския университет, а след това продължава висшето си образование в Лайпциг, където се посвещава на философията и театралното изкуство. Увлича се и по модерната немска поезия. След началото на Първата световна война заминава за Лондон и се запознава и с английската литература. През 1915 година се завръща в България, а през 1916 година е мобилизиран в школата за запасни офицери в Княжево. Георги Милев служи в 34-ти Троянски полк и взема участие в Дойранската епопея, като по време на един вражески артилерийски обстрел през 1917 година е тежко ранен в главата и губи едното си око. Следващите години прекарва в Германия, където се подлага на няколко операции и там става свидетел на новите явления в немската литература, породени след разгрома на Германия във войната. През 1919 година поетът се завръща в София и започва да издава списание „Везни”, което бързо се превръща в трибуна на символистите и импресионистите в България. Обществено-политическият живот в Родината и проблемите между земеделци и Народния сговор променят възгледите на младия творец и той все повече се радикализира. През 1924 година започва да излиза списание „Пламък”, в което е публикувана поемата „Септември”, най-известното произведение на Гео Милев. След атентата в църквата „Света Неделя” Гео Милев подобно на много леви интелектуалци се изправя пред съда. Заради поемата „Септември” на 14 май 1925 е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Поетът обжалва присъдата си, но на 15 май е арестуван и изчезва безследно. През 50-те години в масов гроб в Илиянци са намерени останки, за които се предполага, че са на поета, който най-вероятно е убит от дейците на „белия терор”.

 

Бюст-паметникът на Гео Милев се намира в парка на едноименния столичен квартал.

 

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.68708, 23.362414

Периоди

Социалистически паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

В центъра на парк „Св. Никола” се намира паметник издигнат в чест на загиналите чинове от 58-ми пехотен опълченски „Одрински” полк по време на Балканската война от 1912 – 1913 година?