Патриарх Евтимий

Паметникът на Патриарх Евтимий (Евтимий Търновски) в самия център на столицата, намиращ се на едноименния площад, е може би най-емблематичния паметник в цяла София. Репликата „В 5 на Попа?” е добре позната на три поколения софиянци. Творбата е дело на скулптора Марко Марков и е поставена през 1939 година. През 2012 година по проект на Столична община пространството около „Попа” беше обновено. Вече повече от 70 години Патриарх Евтимий, държащ кръст в лявата си ръка, гледа новите поколения отгоре.

Евтимий Търновски е сред най-великите българи и е една от най-популярните личности от епохата на  Средновековието. Той е най-известният патриарх на България и последният ръководител на църквата на Второто българско царство. Св. Евтимий е роден около 1320–1330г. Учи в търновските манастири и поема по пътя на духовността, приемайки монашеска схима. Привлечен от славата на Теодосий Търновски около 1350 година постъпва в Килифаревския манастир. Теодосий го определя за свой пръв помощник и през 1363 година двамата заминават заедно за Цариград, където скоро след това Теодосий умира. Св. Евтимий постъпва в манастира Студион и лаврата на Свети Атанасий Атонски в Света гора. Византийският император Йоан V Палеолог го изпраща на заточение на остров Лемнос, а след освобождаването му се връща в българския Зографски манастир в Атон. Към 1371 година Св. Евтимий се връща в България и основава манастира „Света Троица“ край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис (езикова реформа) и поправил чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, които използват църковнославянски език. През 1375 година, след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, Св. Евтимий е избран за негов наследник. Привърженик на исихазма, той се бори с ересите и с упадъка на нравите. Евтимий получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси. Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий — литургични книги, похвални слова, жития и послания. През пролетта на 1393 година султан Баязид І стоварва огромна войска пред Търново и го подлага на продължителна обсада. Цар Иван Шишман не е в града и патриарх Евтимий ръководи защитата му. Смята се, че градът издържа тримесечна обсада. 110 видни търновски граждани и боляри са убити, но патриарх Евтимий е помилван и изпратен на заточение в областта Македония (днешна Тракия), вероятно в Бачковския манастир. Предполага се, че е починал там през 1402-1404 г. Патриарх Евтимий е канонизиран за светец и паметта му се почита в един и същи ден с паметта на свети Евтимий Велики — 20 януари.

 

Информация

Година на построяване

1936

Автор на паметника

Марко Марков

Местоположение

GPS Координати

42.68821, 23.328593

Периоди

Средновековни паметници

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Пред главния вход на Софийския университет „Свети Климент Охридски” има паметници на братята Христо и Евлоги Георгиеви, които завещават земята, върху която е построен Ректората и двете му крила, както и над 6 милиона лева за изграждането и поддържането на сградата?