Борис Христов

 

Паметникът на Борис Христов се намира в непосредствена близост до храм-паметник „Свети Александър Невски”. Монументът е изграден от общество „Борис Христов” с помощта на фонд „13 века България”, Фондация „Свободна и демократична България” и фондация „Отворено общество”. Създатели на бюст-паметника са скулпторът Георги Чапкънов и инж. Йордан Милков.

Борис Христов е роден през 1914 година в Пловдив в семейството на преселници от Македония. Още от малък показва влечение към музиката и като юноша пее в църковния хор при храм-паметник „Свети Александър Невски”. По-късно пее и в хор „Гусла”, където нерядко се изявява и като солист. Завършва право в Софийския университет, но неговата истинска страст остава музиката. По тази причина през 1942 година в разгара на Втората световна война Борис Христов отива в Рим в школата на прочутия Рикардо Страчари. В тези смутни времена прекъсва за няколко години обучението си, но след края на войната се завръща в школата на маестро Страчари. Следват няколко десетилетия на световната оперна сцена, десетки роли и също толкова награди. Може би най-известната роля на Борис Христов е превъплъщението му в Борис Годунов, като се смята, че той е един от най-добрите изпълнители на тази роля. Великият бас участва в представления във всички големи опери по света: „Ла Скала” в Милано, Римската опера, „Метрополитън опера” в Ню Йорк, операта в Рио де Жанейро и още десетки други. Талантът на Борис Христов е световно признат и всички почитатели на операта по света искрено му се възхищават. Към края на живота си великия оперен певец се заема с обучението на млади български таланти и завещава на българската държава своето огромно имение в Рим, където и до днес се развиват и усъвършенстват български оперни певци. Прочутият бас напуска този свят в Рим на 28 юни 1993 година, но е погребан в любимата му България.

 

Информация

Автор на паметника

Георги Чапкънов и инж. Йордан Милков

Местоположение

GPS Координати

42.695295, 23.332154

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Градинката пред НДК е издигнат паметник на жертвите на комунизма в България, като на паметната стена с дължина 58 метра са изписани имената на 7526 от жертвите?