Акад. Борислав Боянов

Акад. Борислав Боянов е известен български учен математик със световен принос в области като теория на апроксимациите, числено интегриране, сплайни, екстремални задачи за полиноми и други.

 

Роден е на 18 ноември 1944 г. в с. Шемшево, Великотърновско. Дипломира се в Софийския университет със специалност математика през 1965 г., а след това специализира във Вроцлавския университет до 1968 г. Става доктор по математика през 1980 г., от 1991 г. е член-кореспондент на БАН, а през 1997 г. става действителен член-академик. Той е дългогодишен и много обичан и уважаван преподавател във факултета по математика на СУ, бил е ръководител на катедра „Числени методи и алгоритми“, а през 2003 г. става декан и ръководи успешно факултета до 2007 г. Акад. Боянов напуска този свят на 8 април 2009 г. 

 

Приносът му в науката се илюстрира от неговите над 130 публикации в наши и международни издания и 5 книги. Той е основател и пръв главен редактор на списание "East Journal on Approximations", също така участва в редакционните колегии на редица други математически списания. Гост-лектор е в редица чуждестранни университети, а самият той организира лекции на световно известни учени в България. 

 

Освен дейността му в Софийския университет, акад. Борислав Боянов активно допринася за популяризирането на математиката и в родния си край. През 1986 г. става един от съоснователите на Факултета по математика и информатика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. По негова инициатива през 2006 г. във Велико Търново се провежда Националната студентска олимпиада по математика. Той е създател и на открит турнир по елементарна математика, в който може да се участва без възрастови ограничения. Заради своя принос, той е почетен чрез паметен знак и във Велико Търново, на Алеята на славата до Художествената галерия „Борис Денев“. 

 

Самият акад. Боянов е радетел за издигането на паметници и за съхраняването на паметта на достойни българи. С негово дарение е построен пантеон на загиналите за освобождението ни четници при Вишовград. Негова е основната заслуга днес във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски” да стоят бюстовете на Никола Обрешков, Любомир Чакалов, Кирил Попов, Боян Петканчин, снимки на създателите и портрети на професорите, а пред факултета да е статуята на Емануил Иванов ­– първият професор по математика на Софийския университет. 

 

Бюст-паметникът на акад. Борислав Боянов също се намира във Факултета по математика и информатика в Софийския университет. Автор е скулпторът Ваньо Колев, чието дело са и други паметници от своеобразната галерия на паметта на факултета. Така инициаторът за нейното създаване днес напълно заслужено е намерил своето място в нея. Макар хората, които са имали честта да го познават, със сигурност завинаги ще го носят в паметта си, хубаво е, че тяхната признателност се е материализирала и споменът за делото на този голям човек и учен ще вдъхновява и следващите поколения.

 

Информация

Автор на паметника

скулптор Ваньо Колев

Местоположение

GPS Координати

42.674491, 23.330532

Периоди

Съвременни паметници

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

арх. Силва Събкова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България и се дава начало на организирания туризъм с изкачването на Черни връх в планина Витоша на 27 август 1895 г.