140 години oт смъртта на Васил Иванов Кунчев - Левски

18.02.2013На 18 февруари отбелязваме 140 години от обесването на Васил Иванов Кунчев - Левски. Апостолът, който е носил европейските ценности в сърцето си много преди да бъде създаден Съюзът, остава най-коментираната и най-бленуваната фигура в България. Макар повечето историци да определят 18 февруари за точната дата на кончината на Васил Левски, всяка година ден по-късно баби и майки, бащи и дядовци, водят децата си на паметника на Васил Левски. Паметникът на видния български революционер, политик и филантроп е на мястото, където в висяло бесилото му "със страшна сила".

Близо столетие и половина след смъртта на Апостоа на свободата отекват неговите думи: "Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. Ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка". Това е причината на осемнадесети февруари глави да свеждат българи без значение на техния пол, политическа и етническа принадлежност, а образът на Левски да остане в общата ни памет като национален обединител и най-пламенен идеолог на революционното движение в България.

Поклон!

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.