Опълченец

Развоят на Руско-турската война от 1877 – 1878 година нямаше да бъде същия без участието на българските опълченци, жертвали живота си в боевете при Шипка, Шейново, Нова Загора, Стара Загора, Търново и в редица други по-малки сражения. В навечерието на войната в България има 12 дружини и около 12 000 опълченци, които се оказват и гръбнака на българската земска войска. Смелите българи имали собствени униформи и собствено знаме – Самарското. И до ден днешен българският опълченец е символ на храброст и идеал за войник. Тъкмо поради този факт и столицата се сдоби с паметник, увековечаващ жертвения подвиг на българските опълченци.


Паметникът е открит на 24 август 2008 година. Представлява бронзово копие на фигурата на опълченеца от картината на Ярослав Вешин "Самарското знаме" върху постамент. На постамента с форма на кръста за храброст са поставени четири барелефа. Три от тях са направени по известните картини "Битката за Орлово гнездо", "Освещаването на Самарското знаме" и "Качването на Балкана". Четвъртият барелеф на гърба на паметника представлява карта на Балканския полуостров с пътя на опълченските дружини от Руско-турската освободителна война. Паметникът е дело на скулптора Николай Савов, художник-реставратора Емил Чушев и архитектa Владимир Станимиров.

Информация

Година на построяване

2008

Автор на паметника

скулптор Николай Савов, художник-реставратор Емил Чушев и архитект Владимир Станимиров

Местоположение

GPS Координати

42.695949, 23.330202

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

Милена Вукова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Иларион Макариополски пред Синодалната палата е поставен през 1924 година?