Васил Априлов

 

Васил Евстатиев Априлов е роден на 21 юли 1789 година в Габрово. Още като дете отива с баща си в Русия. През 1811 година се установява в Одеса и започва печеливш бизнес. Скоро младият габровец става един от най-богатите и най-влиятелни търговци в града. Преломен момент за него е прочитането на книгата „Древните и сегашните българи” на Юрий Венелин. Впечатлен от миналото на своя народ, Васил Априлов се отдава на културна и просветителска дейност, като с неговата финансова, морална и организационна подкрепа през 1835 година е открито първото българско светско училище – Взаимното училище в Габрово. През 40-те години на XIX век Априлов пише и няколко книги, които подпомагат училищното дело по време на Възраждането. Влиятелният търговец и пламенен родолюбец се изявява като застъпник на идеята, че новобългарският, а не църковнославянският език трябва да залегне в основата на новото българско светско образование. Освен всичко изброено дотук богатият габровец организира цяла мрежа от сътрудници, които издирват български старини и народни песни, като по този начин допринася за запазването им в трудните времена на османското иго. Големият възрожденец, просветител и дарител умира от туберкулоза на 2 октомври 1847 година във Влашко. Завещава голяма сума пари за построяването на нова сграда за габровското училище. Заради заслугите си към своите съграждани и сънародници Васил Априлов е погребан в двора на школото в родния му град, което носи неговото име – „Априловска гимназия”.

Паметникът на Васил Априлов  в гр. София се намира в двора на 38-мо основно училище на улица „Шипка”, което носи и името на именития възрожденец.

 

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.692837, 23.342085

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

В парка на Военната академия „Георги Стойков Раковски” се намира тъй наречената „Алея на победите”, която се състои от колони, върху които са изписани имената и датите на най-славните победи на нашата армия?