Проф. Александър Фол

Професор Александър Фол е известен учен – историк, филолог и държавник. Роден e в София на 3 юли 1933 г. в семейство на интелектуалци, завършва „История“ и „Класическа филология“ в Софийския университет през 1957 г. Той отдава живота и дейността си за събуждането и утвърждаването на интереса към културата на траките и осъзнаването на тяхната роля и важност за развитието на цивилизацията на Балканите през античността. Основател е на Института по тракология към БАН (1972 г.), на Националната гимназия за древни езици и култури (1977 г.), както и на Катедрата по стара история и тракология (1979 г.) в Историческия факултет на СУ. Той е дългогодишен преподавател в Софийския университет, а в последните години от живота си и в Нов български университет. Изнася лекции в чужбина и е член на редица чуждестранни научноизследователски институти и академии, с което допринася за популяризирането на постиженията на тракийската култура извън нейния собствен ареал на разпространение. Бил е заместник-председател на Комитета за култура (1974 – 1979) и министър на народната просвета (1980 – 1986). Проф. Александър Фол е автор на повече от 370 научни монографии, студии, статии и доклади на български, немски, италиански и английски език. Жизненият му път приключва на 1 март 2006 г., но дейността му оставя трайни следи в развитието на историческите науки и намира редица последователи, които продължават делото му.

Паметникът на проф. Фол се намира в градинката зад Националната художествена галерия, срещу Института по тракология (ул. „Московска“ №13), който днес носи неговото име. Официалното откриване е на 11 май 2008 г., а инициативата за издигането му е поета от съмишленици, последователи и близки на професора. Автор е скулпторът доц. Владимир Игнатов, преподавател в УАСГ. Паметният знак представлява месингова плоча с гравирано посвещение, поставена върху морена от Владайската река. На гърба на камъка е изсечено Орфеево цвете, което според мита е разцъфнало от кръвта на обожествения тракийски цар, жрец и певец. Монументът е много семпъл и минималистичен, дори скромен и същевременно силно въздействащ и многозначен. Така паметникът илюстрира както възхищението на проф. Фол пред „великите в многозначната си простота неща“, така и личния пример, който самият той оставя чрез делото и житейския си път.

Информация

Година на построяване

2008

Автор на паметника

доц. Владимир Игнатов

Местоположение

GPS Координати

42.696862, 23.327554

Периоди

Съвременни паметници (след 1989 г.)

Автор на експозето

арх. Силва Събкова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.