Филип Кутев

Филип Кутев (1903-1982) e представител на т.нар. второ поколение български композитори, член на Дружеството на българските компонисти „Съвременна музика“ (от 1936).   

Роден е  на 13 юни 1903 г. в град Айтос.  През 1922 г. учи цигулка при проф. Ханс Кох. Завършва музикално училище (1926) и Педагогическия факултет на Консерваторията (1930). Работи като капелмайстор на военния духов оркестър на 24-ти пехотен полк в Бургас и на след това и на 6-ти пехотен полк в София. През 1935 година пише „Българска рапсодия“. Първоначално тя е написана за духов оркестър, впоследствие е преработена за симфоничен оркестър. През 1940 година е първото изпълнение на неговата симфонична поема „Герман“, а през 1950 година е премиерата на „Първа симфония“. В периода 1944-48 работи в управлението на Министерството на отбраната и отговаря за музикалните въпроси във войската.

През 1949 г. узрява идеята за създаването на български професионален народен ансамбъл, претворяващ чрез музикални, сценични и танцови форми фолклорната традиция на България. Така на 1 май 1951 година той основава първия фолклорен ансамбъл, носещ неговото име, а благодарение на него и на цяла школа от певци, инструменталисти, танцьори, хореографи и композитори. Филип Кутев е създател на Фолклорни празници „Славееви нощи“ Айтос.

Филип Кутев пръв започва да прави обработки на песните, така че те да бъдат подходящи за изпълнение от многогласен народен хор. Той обработва традиционния песенен фолклор, запазвайки автентичната мелодия. Така създава десетки песенни шедьоври, които се превръщат в музикална емблема на България по света – „Полегнала е Тодора“, „Прехвръкна птичка“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Кажи, Ангьо“ и още много други.  Автор е на хорово-оркестрови творби, такива за симфоничен оркестър, сюити за соло и камерен оркестър , камерна музика, песни за народен хор и оркестър.

Освен за ансамбъла, Филип Кутев композира и музиката към филмите „Под игото“ (1952), „Героите на Шипка“ (1955) и „Хитър Петър“ (1960).

Филип Кутев умира на 30 ноември 1982 г. 

Понастоящем  националният ансамбъл включва три самостоятелно изградени цялости: оркестър, хоров състав и танцов състав. Начело на всеки от тях стои ръководител: главен хореограф – Ивайло Иванов, диригент на хора - Георги Генов и диригент на оркестъра. 

Основната дейност на формацията е пресъздаването на автентични за отделните региони песни и танци, създаването на съвременни техни варианти и представянето им пред публика чрез концертни изяви и турнета.

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.686718, 23.339485

Периоди

Съвременни паметници

Автор на експозето

Елица Барукчиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Фигурите на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека в София са високи 4,2 метра?