Паметник на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание (1903 година)

В парк “Света Троица” в столицата се намира паметник, посветен на всички български герои и мъченици, загинали по време на Илинденско-Преображенското въстание от лятото на 1903 година. Паметникът представлява камък, върху които е поставена черна паметна плоча с бял надпис: Илинден 1903 „Поклон пред саможертвата на героите от Илинденско Преображенското въстание”. Монументът е подарък за столичани от ВМРО и е открит официално на 20 юли 2003 година по случай 100-та годишнина от въстанието. 

Този скромен по размерите си паметник ни напомня за хилядите българи, отказали да се примирят с робското си положение и с волята на Великите сили, желаещи на всяка цена да запазят Османската империя и да не позволят България да обедини всички българи в една държава. Въпреки всичко и всички Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) подготвя най-масовото въстание в новата българска история. През лятото на 1903 година, обединени от лозунга: „Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот”, над 26 000 българи въстават с оръжие в ръка срещу вековния тиранин. Петте века робство и всички негативи и несполуки от последните десетилетия са забравени за миг и българинът се превръща в горд воин и справедлив господар на собствената си земя. Скоро Османската империя реагира и изпраща срещу българските въстаници 350-хилядна армия, която благодарение на огромното си числено преимущество и на присъщата си жестокост успява да победи гордите българи, но не успява да сломи духа им. Равносметката от потушеното въстание е страшна: загиват над 6000 българи, голяма част от които са мирни жители, а не въстаници; опожарени са над 200 села, а над 30 000 души бягат в пределите на свободното Княжество България. Трагедията е неописуема и въпреки всичко духът на българите в Македония и Одринска Тракия не е пречупен. Няма да минат и 10 години и много от тях ще се включат в състава на Македоно-одринското опълчение по време на Балканските войни и ще воюват редом със своите братя за освобождението на останалите поробени българи. 

Информация

Година на построяване

2003

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.704169, 23.296603

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Градинката пред НДК е издигнат паметник на жертвите на комунизма в България, като на паметната стена с дължина 58 метра са изписани имената на 7526 от жертвите?