Христо Ботев

Христо Ботьов Петков /1847 – 1876/ е български национален герой, революционер, гениален поет и публицист. Роден е в семейството на учителя, книжовник и обществен деец Ботьо Петков в град Калофер. В родния си град завършва трикласно училище. По-късно с помощта на Найден Геров постъпва като стипендиант във Втора одеска гимназия. Въпреки че заради свободолюбивия си дух скоро е изключен от гимназията, младият Ботев чете много, запознава се с руската литература и влиза във връзка с руските революционни среди. След кратко учителстване в бесарабското българско село Задунаевка, Христо се завръща в родния си град, за да поеме учителското място на баща си. Заради пламенната реч, която произнася по повод празника на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1867 г. и обвиненията в лоялност към султанското правителство, които отправя към някои свои колеги, Ботев е принуден завинаги да напусне родния Калофер и да емигрира в Румъния. В странство Ботев опознава несгодите на хъшовския живот, но и идеите на българската революционна емиграция. Съжителството му на ръба на оцеляването с Васил Левски през зимата на 1868 година дооформя възгледите му и окончателно го спечелва за идеята на българското националноосвободително движение, а познанството му с Любен Каравелов му дава трибуна за изява на страниците на в. „Свобода”. Христо Ботев застава начело на Българския революционен централен комитет след обесването на Васил Левски и като такъв организира Старозагорското въстание. Поради неуспешния му край Ботев подава оставка. С избухването на Априлското въстание революционерът организира чета от над 200 души, които го избират за свой войвода и на 17-ти май 1876 година стъпват на българския бряг при Козлодуй. Въпреки високия боен дух на четниците, те не срещат очакваната подкрепа на родна земя и са принудени да се изтеглят към Балкана. Последните тежки сражения са на 20-ти май, когато пада убит и 28-годишният войвода Христо Ботев.

 

Освен всичко друго Христо Ботев е гениален поет. Двадесетте му поетични произведения /сред които „На прощаване”, „Хаджи Димитър”, „Обесването на Васил Левски”/ са изпълнени с такава сила и непреходност, че влияят върху мисленето, душевността и представите ни за миналото до ден днешен. С голямо значение е и публицистичната му дейност, започнала с „Дума на българските емигранти”, преминала през Каравеловите „Свобода” и „Независимост” и кулминирала в програмните „Знаме” и „Нова България”. Най-силното оръжие на Ботев – словото – го нарежда сред най-обичаните български възрожденци.

 

Няколко са паметниците, които издигат българите на своя национален герой. Един от тях, представляващ бюст, се намира в самия център на град София, на бул. „Христо Ботев” в центъра на добре оформена и поддържана градинка.

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.697939, 23.315158

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

На 26 март (Денят на Тракия) 2010 година в парка „Св. Николай Софийски” е открит бюст на първия български екзарх – Антим I?