Хаджи Димитър

Димитър Николов Асенов или Хаджи Димитър /1840-1868/ е български войвода и революционер, символ на патриотизма и жертвоготовността на българите, родени със свободен дух и нежалещи усилия и средства за освобождението на своята Родина. Роден е в семейството на богатия сливенски търговец Никола Асенов. Още през 1862 година Хаджи Димитър изоставя охолния живот на търговец и отказвайки да се подчинява на османската власт излиза с чета в Балкана. През 1864 година се включва в четата на Стоян войвода от Сливен като знаменосец. Четата обаче се разпада и за да не бъде заловен, Хаджи Димитър емигрира в Румъния. През следващите години сливенският хайдутин натрупва сериозен боен опит, прониквайки с четите си в Българско и водейки боеве с турците рамо до рамо със Стефан Караджа. През паметната 1868 година революционната емиграция в Румъния, обединена около т.нар. Българско общество, формира нова чета под ръководството на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Четата стъпва в България на 5 юли и се отправя към Габровския Балкан. Почти веднага започват неравни боеве с османските войски, като мнозина от четниците са убити. С малцината оцелели Хаджи Димитър се придвижва до старопланинския връх Бузлуджа, където на 18 юли води последното си сражение. Безсмъртният поход на четата показва на всички българи, че дори и да знаеш, че си обречен, никога не трябва да се предаваш. Хаджи Димитър е обезсмъртен и чрез творчеството на великия български поет Христо Ботев, който през 1873г. публикува творбата си „Хаджи Димитър”.


В чест на именития българин в страната ни са издигнати няколко паметника. Един от тях се намира в гр. София, в центъра на кв. „Хаджи Димитър”, на ул. „Макгахан” и ул. „Уошбърн” в градинката пред бл. 116.

Информация

Автор на паметника

Неизвестен

Местоположение

GPS Координати

42.70619333, 23.35029833

Периоди

Антични паметници

Паметници от Третото българско царство

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Александър Стамболийски се намира пред Националната опера, тъй като тази сграда е била замислена като централа на Българския земеделски народен съюз?