Гробът на Иван Вазов

Гробът на големия български писател Иван Вазов се намира в центъра на София, в градинката зад църквата Св. София. Той стои непокътнат от 1921 година, когато Вазов е погребан с големи почести от целия български народ. Монументът представлява голям витошки камък от морените, донесен специално, за да свидетелства за огромната любов, която питаеше писателят към природата на България.

 

Иван Вазов е български писател и поет, наричан патриарх на българската литература. Творчеството му е пропито с любов към родното и българското. Роден е на 27 юни 1850 година в град Сопот  в семейство на средно заможен търговец. Иван Вазов завършва местното взаимно и класно училище, а през 1866 година се записва в Пловдивската гимназия, където усърдно изучава френски език. Вместо да поеме търговските дела на баща си, Вазов прави първите си опити като писател. Първото му стихотворение – „Борът“ е публикувано през 1870 година. Като емигрант в Румъния той се среща с Христо Ботев в Браила и Галац, както и с други български емигранти. Тези срещи оказват голяма влияние върху младия творец. От 1880 година се премества да живее в Пловдив, като активно се занимава с политика, публицистика, критика и писателска дейност. В този период Вазов пише именитите си произведения „Епопея на забравените”, „Немили-недраги”, „Българският език”, „Иде ли”, „Новото гробище над Сливница”. След провала на преврата през 1886 година Вазов заминава за Одеса. Там той пише романа „Под игото“, публикуван след завръщането му в България. След  1889 г. живее в София, като през 1897 г. става министър на народната просвета. Умира от сърдечен удар през 1921 година на 71 години. Иван Вазов твори в почти всички жанрове. Основните теми в произведенията му са любовта към Родината, към природата на България, както и победите на българите на бойното поле. Вазов не остава равнодушен към проблемите на България след Освобождение, както и към апатията на Европа към нелеката съдба на българския народ  през този период.

Информация

Година на построяване

1921

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.696638, 23.332191

Периоди

Паметници от Третото българско царство

Автор на експозето

Цветелина Геновкса

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Пейо Яворов в Борисовата градина е издигнат през 1935 година благодарение на усилията и средствата на признателните арменци, живеещи в България?