Герхард Венгел

Скромният паметен знак на кап. Герхард Венгел, загинал, защитавайки София от бомбардировките през 1944 година, е поставен на 05.11.2004 година в градина „Мадара“ (бул. „Прага“ и ул. „Доспат“). Създаден и издигнат по инициатива и със средства на инж. Константин Иванов, член на Клуба на летците „Кап. Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВУ, с подкрепата на общинския съветник Вили Лилков и кмета на район Триадица Емил Милев. На 06.06.2012 г. паметникът осъмва разбит, извършителите са неизвестни и до момента монументът не е възстановен. Той представляваше нисък къс от витошка морена с паметна плоча от черен гранит. Сега е останала само морената,  върху която някой е издълбал отново името на смелия немски летец. Като временен заместител в момента функционира виртуален паметник http://pamet.edinzavet.org/2012/06/21/virtual-memorial-wengel/, но се очаква истинският да бъде възстановен или заменен с нов, по-изразителен и монументален, какъвто би трябвало да бъде.
 
Не липсва интерес към личността на красивия германски летец, но твърде малко  се знае за него, главно на база на служебното му досие. Роден е на 14.01.1915 година в град Кьонигсберг, Източна Прусия (дн. Калининград, Русия). Не са известни данни за ранните му години, има кратки сведения за военното му обучение, започнало не по-късно от 17.02.1936 година като юнкер-подофицер във Военното училище в Хановер. На 19.08.1938 година е произведен в първи офицерски чин – лейтенант. През 1942 – 1943 година е в I група на 5-та изтребителна ескадрила „Ледено море” (Eismeer), базирана в Норвегия и участвала в различни операции над Скандинавия. През февруари 1943 година кап. Герхард Венгел е назначен за командир на групата и през ноември същата година частта е дислоцирана в Румъния, за да защитава ключовите петролни рафинерии в Плоещ, където остава до януари 1944 година. На 9.01.1944 година групата е предислоцирана в София на летище Враждебна. Само ден по-късно е извършена една от най-тежките бомбардировки над столицата ни. Близо 300 американски и британски самолети летят към София, за да пуснат смъртоносния си товар. Посрещат ги обединените български и немски летци с приблизително 5 пъти по-малко самолети, но с огромна смелост и решителност. Във въздушния бой кап. Герхард Венгел е смъртоносно ранен и самолетът му се разбива на 2 км източно от Радомир.
 
Днес вече няма спомен къде точно е погребан (в Банкя или на Централните софийски гробища) и не се знае дали гробът му още съществува, само името му може да бъде прочетено върху плочата на Германските военни гробища в София. Макар че гробът е изгубен и въпреки изминалите години и повратите на историята, паметта за кап. Венгел е оцеляла и винаги трябва да бъде жива у наследниците на оцелелите през „черния понеделник“ (10.01.1944 година). Важно за нас като народ е днес да отдадем заслужената почит на летеца герой, загинал, за да живеем ние.

Информация

Година на построяване

2004

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.68793, 23.312583

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

арх. Силва Събкова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Градинката пред НДК е издигнат паметник на жертвите на комунизма в България, като на паметната стена с дължина 58 метра са изписани имената на 7526 от жертвите?