Евлоги и Христо Георгиеви

Братята Евлоги /1819 – 1897/ и Христо /1824 – 1872/ Георгиеви Недеви са видни български общественици и благодетели, крупни търговци и банкери. Родени в Карлово, двамата получават първоначалното си образование в родния град. През 1837 г. след кратко учителствуване Евлоги заминава за Галац /Румъния/, където се захваща с търговия. Въпреки младостта си, той бързо се утвърждава като един от най-способните финансисти и търговци на Балканите. През 1842 г. при него идва брат му Христо и заедно разширяват своята дейност и в Букурещ. Първоначално търгуват само с български стоки /ориз, кожи/, но впоследствие откриват кантори в Лондон, Марсилия и други европейски градове и дори полагат основите на собствен търговски флот за експорт на зърнени храни. Паралелно се занимават и с банкерство.

 

Братята вземат дейно участие и в политическия живот на българската емиграция в Румъния. Те са сред основателите на „Добродетелната дружина”, която набира български доброволци за участие в Кримската война, разгръща мащабна дейност за развитието на българската просвета и култура и оказва подкрепа на редица български училища, читалища, книжовни начинания и отделни стипендианти. Христо умира млад /1872 г./, само на 48 г., но Евлоги доживява Освобождението на България и продължава народополезната си дейност, дарявайки крупни парични средства на манастири, църкви, болници. През 1897 г. умира и по-големият брат, завещавайки огромната за времето си сума от 6 млн. златни лева за основаване и поддържане на Висше училище /днес Софийски университет „Св. Климент Охридски”/. Строителството на централната сграда на университета започва през 1924 г., а тържественото освещаване е на 16.XII.1934 г. Пред фасадата на сградата, от двете страни на централния вход откъм бул. „Васил Левски”, са поставени седналите бронзови фигури на първите и най-големи благодетели на Софийския университет – братята Евлоги и Христо Георгиеви. Статуите са дело на скулптора и архитект Кирил Шиваров, автор още на лъвската фигура на паметника на Шипка, фонтана със сирените в Морската градина в град Варна и други.

 

Информация

Година на построяване

1934

Автор на паметника

арх. Кирил Шиваров

Местоположение

GPS Координати

42.693504, 23.334593

Автор на експозето

Евгения Грозданова

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Паметникът на Стефан Стамболов е поставен в градинката пред Централния военен клуб, защото това е мястото където е посечен от своите убийци?