Димитър Списаревски

Паметникът на кап. Димитър Списаревски на едноимения булевард в столичния квартал „Дружба“ се намира в градинка пред блок 98. Паметна плоча е поставена пред барелефа на летеца изтребител, загинал при бомбардировките над София през Втората световна война. На нея за загиналия в бой в небето над България голям авиатор пише: “Орлите умират в полет”.

 

Димитър Светозаров Списаревски е роден на 19 юни 1916 г. в Добрич. След Военното училище в София, той е на школа в гр. Кауфбойрен, близо до Аугсбург. Следва авиационното училище за въздушна аеробика Шлайсхаим край Мюнхен и накрая завършва най-престижната школа за висш пилотаж във Верньойхен през 1938 г. На 20 декември 1943 година е първият и последен бой на поручик Списаревски. Той се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел, Софийско. След като сваля един от бомбардировачите, българският летец се насочва към "летящата крепост", която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му се врязва със своя самолет в американския бомбардировач. Поручик Списаревски загива и посмъртно е произведен в чин капитан, но успява да свали американската летяща крепост и да прекрати бомбардировките.

 

Информация

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.66896, 23.38604

Периоди

Военни паметници (1877 – 1945)

Автор на експозето

Яна Георгиева

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Първият паметник на Фьодор Достоевски е открит в Добрич на 30.10. 2008 г, когато е и рождената дата на големия руски класик? Монументът е изграден по идея на фондация „Фьодор Достоевски”. Бронзовата композиция е висока три метра и е дело на скулптора Христо Илиев. В основата на паметника върху бял и черен мрамор е изписано „1876 година глас-камбана в защита на българите” в знак на признателност към писателя за отразяване на героичната епопея на българския народ по време на Априлското въстание.