Местността Зли дол

Паметникът в местността Зли дол е издигнат през 1961 година по повод 85-тата годишнина от Априлското въстание за прослава не само на всички герои от Клисура, но и на всички други обезсмъртили се чрез делото си българи, които вземат участие в Априлската епопея от 1876 година.

 

Паметникът се намира в най-високата част на местността Зли дол, понеже там е бил разположен въстаническият щаб на Клисура. Именно около тази позиция се разиграват и решителните боеве на 26 април. Отбраната на височината е била изключително ожесточена, като българските въстаници не са се поколебали да пожертват живота си след като не успяват да отблъснат врага. Днес черешовите топчета на българските герои мълчаливо стоят на стража по своите позициите. Малко над тях като огромен знак за героизма на клисурци се извисява и самият монумент, който сякаш се е устремил към небесата, сочейки мястото където се намират сега героите от април 1876 година. Величественият паметник завършва с лавров венец, символ на непобедимия български дух. 

 

Местността Зли дол ни дава възможност да избягаме от суетата на ежедневието и за няколко мига да се потопим в кървавите, но героични дни последвали 20 април 1876 година. Днес докато се изкачваме по стъпалата към щаба на въстаниците в главата ни текат като на филм картини от героичната съпротива на мъжете и жените от Клисура срещу османските поробители, съпротива, чиито последствия за въстаналия град са изключително тежки, но дори и те не успяват да сломят българския дух. Зли дол е един от онези бастиони на българщината, от които струи толкова чист и неподправен патриотизъм, че всеки докоснал се до тях си тръгва променен към по-добро. 

Информация

Година на построяване

1961

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.701259, 24.461397

Периоди

Възрожденски паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

Пред главния вход на Софийския университет „Свети Климент Охридски” има паметници на братята Христо и Евлоги Георгиеви, които завещават земята, върху която е построен Ректората и двете му крила, както и над 6 милиона лева за изграждането и поддържането на сградата?