Апостол Карамитев

Апостол Карамитев е един от най-известните и обичани български актьори от 50-те и 60-те години на ХХ век. Роден  е на 17 октомври 1923 година в град Бургас. Макар че е от бедно семейство, още от малък се захласва по театъра и по киното, което тогава е било изключително модерно. 

Най-голяма  популярност  му носи участието в киното. Апостол Карамитев се снима в над 10 филма, като всеки един от тях е класика на българското кино. Сред най-известните ленти, в които се снима, са: „Любимец 13”, „Под игото”, „Специалист по всичко” и „Рицар без броня”. В последните месеци от живота си участва в снимките на филма „Сватбите на цар Йоан Асен”, които обаче не успяват да приключат преди смъртта му и ролята е доиграна от Коста Цонев. 

 

Макар да е бил изключително известен и дори да е смятан от някои свои съвременници за първата българска звезда, Апостол Карамитев винаги оставал твърдо стъпил на земята. Бидейки безспорно един от най-популярните родни актьори, той не се задоволява само с това и през 60-те години специализира режисура в Москва, Санкт Петербург, Прага и Варшава. От 1969 година е доцент по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” и се опитва да предаде опита си на младата генерация талантливи българи, устремили се към театрална и филмова кариера. Повечето му възпитаници са били възхитени от работата си с него и остават с много добри чувства към Карамитев. За жалост смъртта твърде рано отнема този рядък талант, тази ярка индивидуалност от българските зрители и театрални любители. Апостол Карамитев умира на 9 ноември 1973 година, едва навършил 50 години. Оставя след себе си вдовица, две деца и десетки незабравими роли, стотици приятели и ученици и хиляди почитатели. 

 

Днес всеки вдъхновен от ролите, пресъздадени от Апостол Карамитев, може да се преклони пред паметника на актьора в родния му град – Бургас. Монументът се намира в Морската градина пред входа на Летния театър, като това наистина е мястото, което в най-голяма степен му подхожда. Паметникът представлява каменен постамент с бюст на актьора, като на постамента е изписано името му и годините на живота и смъртта му. Паметникът е открит на 20 август 1999 година, а част от средствата са набрани чрез благотворителна изложба, специално организирана за случая. По този начин бургаската общественост и българският народ изразяват почитта си към големия актьор. Почит, която всеки талантлив българин, оставил толкова незаличим отпечатък върху народа ни като Апостол Карамитев, заслужава.

Информация

Година на построяване

1999

Автор на паметника

Местоположение

GPS Координати

42.498693, 27.481755

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

По инициатива на Алеко Константинов се създава първото туристическо дружество в България и се дава начало на организирания туризъм с изкачването на Черни връх в планина Витоша на 27 август 1895 г.