Комплекс „Камбаните“

Международната детска асамблея „Знаме на мира” е фестивал на детското изкуство под егидата на Юнеско, организиран по инициатива на Людмила Живкова. Първата асамблея е официално открита в София на 16 август 1979 година. Едновременно с това е открит и комплексът „Камбаните” край София, който се свързва неразривно с идеята на асамблеята и с желанието на организаторите да превърнат света в едно по-красиво място за живеене. Огромният, изграден предимно от бетон, парк-комплекс се намира в землището на село Бистрица и в непосредствена близост до южната дъга на Околовръстния път на София. Проектът е дело на скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев, архитектите Благой Атанасов и Георги Генчев и инж. Антон Малеев. Строителството е осъществено за 30 денонощия от строителната бригада на Никола Павлов.

 

В центъра на парк-комплекса е разположен огромен бетонен монумент с височина 37 метра, състоящ се от 4 вертикални пилона, ориентирани според посоките на света и  спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. Около този основен монумент в кръг са поставени редица много по-малки бетонни структури, върху които са закачени камбани от различни държави (68 са поставени през 1979 година, а днес камбаните са около 100).

 

Мотото, което обединява всички участници във форума, е: „Единство, творчество, красота” и е изписано на български и английски език на главния монумент в парка. Първоначално идеята е била асамблеята да бъде еднократна, но след изключително позитивния международен отзвук в един свят разделен от „желязна завеса” асамблеята започва да се провежда на 3 години. В последното ѝ издание от 1989 година участват деца от рекордните 135 държави.

Информация

Година на построяване

1979

Автор на паметника

Крум Дамянов, Михаил Бенчев, арх. Благой Атанасов, арх. Георги Генчев, инж. Антон Малеев

Местоположение

GPS Координати

42.618409, 23.379183

Периоди

Социалистически паметници

Автор на експозето

Антоан Тонев

Последно добавени

За нас

От 1-ви април 2012 г. стартира проектът „Културно-историческите паметници в област София-град“, финансиран по програма „Младежта в действие“. Подкрепата на програмата позволи създаването на този електронен каталог на българските паметници. От изключително значение за нас беше чрез този проект да привлечем максимален брой млади хора, които да се информират за монументалното ни наследство и да изградят нагласа за неговото опазване. Нашият проект не се съсредоточи в центъра на град София, а събра информация за близо двеста обекта ... още


Знаете ли, че?

През 2007 година в квартал „Иван Вазов” е открит паметник на летците от 6-ти изтребителен полк, защитавали небето над София по време на Втората световна война?